Ingredience

  • 5 vajec
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 lžíce kakaa holandského typu
  • 1 smetana ke šlehání (případně ztužovač smetany)

Šlehačková roláda

Podle Jiřina Jůzlová

Šlehačková Roláda Recept

S trochou gryfu vám tento lehký moučník sebere slabou půlhodinku a výsledek stojí za to – kontrast lehce nahořklého kakaa a jemně sladké šlehačky je neopakovatelný. A navíc – tento lehký dezert neobsahuje mouku, tedy ani lepek, takže si jej mohou vychutnat i strávníci s bezlepkovou dietou.

Ingredience

  • 5 vajec
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 lžíce kakaa holandského typu
  • 1 smetana ke šlehání (případně ztužovač smetany)

Postup přípravy

Z vaječných bílků ušleháme tuhý sníh, až pak k němu přidáme žloutky a moučkový cukr. Opatrným mísením vznikne hladké těsto. Jako poslední přidáme kakao holandského typu, které dodá sytou čokoládovou barvu a výraznou chuť.

Aby šlo roládu po upečení dobře sbalit, je nutné si připravit pečící papír, který navíc lehce vymastíme (nejlépe sádlem, ale poslouží i trocha oleje). Roládu pečeme v troubě předehřáté na 180°C asi 8 min, důležité je po celou dobu neotevírat troubu. Roládu necháme na plechu vychladnout, pak ji opatrně sejmeme z pečícího papíru.

Mezitím ušleháme tuhou šlehačku, potřeme roládu a zabalíme ji. Zbylá šlehačka může ozdobit hřbet rolády, na efekt přidejte čokoládové hoblinky.

Tip
Roláda se šlehačkou je základní desert, který můžete ozvláštnit svými oblíbeným ovocem, ať už jahodami, malinami nebo i banánem. Nebojte se experimentovat.