Domácí perník

Podle Jiřina Jůzlová

Domácí perník – Domácí hrníčkový perník si zamilujete pro jeho snadnou přípravu i výbornou chuť. Navíc nepotřebujete váhu, vystačíte si s hrnečkem (objem 200ml) – jednoduše tak můžete zapojit i vaše nejmenší pomocníky a z pečení se stane rodinná zábava.

Doba přípravy:10 minut
Doba vaření:20-25 minut
Počet porcí: 25-30 porcí

Energetická hodnota: N/A
Kalorie: N/A
Tuky: N/A

Ingredience:

  • 3 hrnečky hladké mouky
  • 2 hrnečky cukru – krystal
  • 1 hrneček oleje
  • 2 středně velká vejce
  • 2 vrchovaté polévkové lžíce vanilkového pudinku v prášku
  • 1 prášek do perníku
  • ½ prášku do pečiva
  • 250ml mléka ( 1 ¼ hrnečku)
  • kakao holandského typu dle chuti

Postup přípravy

Příprava těsta je jednoduchá – všechny ingredience nasypte do jedné nádoby a důkladně je promíchejte mixérem, aby se netvořily hrudky. Těsto pak nalijte na vymaštěný plech vysypaný hrubou moukou. Pečte v troubě předehřáté na 180°C, doba pečení je 20 až 25 minut (podle výšky plechu). Zda je perník hotový, zjistíte dřevěným párátkem – pokud je po zapíchnutí čisté, bez přilepeného těsta, perník je hotový.

Tip

Do těsta můžete podle chuti přidat trochu rumu či rumového aroma, skořici nebo nahrubo nasekané vlašské ořechy, případně čokoládu.